Anexare sau nu? Israelul încă se confruntă cu această întrebare Jerusalem Dateline 334

Adaugat la :  3.07.2020

După zile de întâlniri la nivel înalt, Casa Albă încă este indecisă dacă susține sau nu anexarea de către Israel a unor ținuturi biblice din Iudeea și Samaria, ținut numit și Cisiordania. După cum relatează Julie Stahl, miza pentru Israel și pentru Orientul Mijlociu este mare.

După întâlnirile de la Casa Albă, ambasadorul SUA în Israel, David Friedman, va continua negocierile după reîntoarcerea sa în Israel. El va lucra la definirea pe hartă a zonelor de anexare așa cum apar în planul de pace al președintelui Trump. Mulți israelieni spun însă că termenul de anexare nu este cel potrivit. Nu e vorba de anexare, ci de aplicarea legii israeliene în acele zone.

Meir Deutsch de la organizația pentru așezări israeliene, Regavim, spune că ei trebuie să știe ce implicații va avea declararea suveranității asupra a 30% din Iudeea și Samaria în formarea unui viitor stat palestinian, care ar putea ocupa celelalte 70 de procente. Dacă Israelul își poate aplica suveranitatea în aceste zone doar prin crearea unui stat terorist în Israel, atunci suntem împotriva aplicării legii israeliene în acele zone. Totuși, dacă aceasta nu presupune crearea unui stat terorist, cu siguranță vom susține acțiunea.

Una din cele mai contestate zone se numește E-1. Pentru palestinieni, aceasta leagă Betleemul din sud de Ramallah din nord, iar pentru Israel, face legătura dintre Ierusalim, Marea Moartă și Valea Iordanului. De cealaltă parte a zonei E-1, aflată la mai puțin de 7 km de Ierusalim, se află Maale Adumim, un oraș israelian de aproximativ 40 000 de locuitori, care ar urma să fie anexat. În acest oraș, oamenii sunt foarte interesați, doresc anexarea.

Yossi Dugan însă, șeful consiliului regional Shomron, spune că deși Trump este într-adevăr președintele cel mai pro-Israel, totuși statul evreiesc nu poate să încalce porunca lui Dumnezeu. Israelul e un dar de la Cel Sfânt, nu doar o promisiune profetică și a profeților, este și o poruncă, și nu avem niciun drept să cedăm un singur centimetru din Israel.

Vreo 200 de democrați din Camera Reprezentanților au trimis o scrisoare lui Trump, prin care se opun anexării. Secretarul general al ONU a atras atenția Israelului să nu își extindă suveranitatea asupra acelor zone, dar anexarea poate fi votată în Knesset chiar din 1 iulie. Dacă va fi adoptată, anexarea ar putea constitui cea mai serioasă violare a dreptului internațional, ar vătăma cumplit perspectiva soluției celor două state și ar anula posibilitățile reînceperii negocierilor.

Mulți creștini susținători ai Israelului sunt însă de părere că planul ar trebui să continue, iar unii spun să nu se mai numească anexare, căci e teritoriul Israelului.

Material difuzat în cadrul emisiunii „Jerusalem Dateline” 334, în iulie 2020. Alte știri reportaje și creștine: https://alfaomega.tv/stiri/stiri-desp...

Urmărește acum cele mai noi știri și reportaje creștine accesând pe pagina noastră de facebook: @StirileAlfaOmega!