Donează     Rugăciune       TV LIVE                           
100-steaua
100-istoric
100-teologia
100-pace
100-stiri
100-roaga-te
100-conferinta
galerie home devotional

Istoria statului modern Israel prin ochii fondatorilor lui

In anul 70 d.H., romanii au cucerit Ierusalimul, iar evreii s-au raspandit in intreaga lume. Chiar si in exil, acestia au sarbatorit Pastele in fiecare an, rugandu-se cu speranta: Anul viitor, in Ierusalim. Dupa mai bine de 1 800 de ani, visul unei patrii evreiesti era mai puternic ca niciodata, iar la sfarsitul secolului al XIX- lea, un tanar scriitor din Viena a adus acest vis in atentia lumii. Theodor Herzl, parintele neasteptat al sionismului modern, spunea: Evreii hotarati vor avea statul lor.

In 1893, un jurnalist vienez scria: Cand ma gandesc la viitorul fiului meu, ma intreb daca am dreptul sa-i fac viata la fel de grea cum a devenit a mea. Iata de ce trebuie sa botezam copiii evrei cand inca nu au nicio parere vizavi de asta. Noi, evreii, trebuie sa ne integram.

Nu e ceva ce te astepti sa auzi de la omul cunoscut ca fiind parintele sionismului, dar aceste cuvinte au fost scrise de Theodor Herzl, care si-a trait viata cu scopul de a rezolva ceea ce el numea dilema evreiasca.

Herzl s-a nascut in Budapesta, in 1860. Pe acea vreme, orasul era cunoscut sub denumirea de Iudapest, datorita numarului mare al populatiei evreiesti. In copilarie, a frecventat un liceu crestin unde erau acceptati evreii. Cand a implinit 13 ani, parintii lui au tinut o sarbatoare de confirmare, in loc de Bar Mitzvah. Theodor Herzl a fost un evreu asimilat, care provenea dintr-o familie asimilata. Nu a fost educat in cercurile evreiesti. Era foarte departe de iudaism, a afirmat Eliezer Ben Yehuda.

Mai tarziu, familia lui s-a mutat la Viena, unde Herzl a obtinut diploma in Drept. Pasiunea lui insa era literatura. Asadar, si-a impartit timpul scriind scenete, lucrand ca reporter si cautand o cale de a pune capat antisemitismului.

Herzl e cel care le aduce pe toate impreuna, dar unii slujitori crestini, rabini, tot felul de oameni, presedinti, au spun: Stati putin ! Avem aceasta problema!, a afirmat Gil Try, profesor.

Odata Herzl a propus un botez in masa al bebelusilor evrei in cea mai mare catedrala din Viena. Herzl a crezut ca daca evreii vor adopta cultura crestina in sfarsit vor fi acceptati de societatea europeana. Dar Theodor Herzl avea sa primeasca o slujba care il va face sa se razgandeasca.

Fiind jurnalist la cel mai renumit ziar din Viena, a fost trimis la Paris pentru a scrie despre minunata experienta franceza. Herzl, caruia ii placea viata, traia la Paris, se simtea bine, si frecventa teatrul de trei ori pe saptamana, dintr-odata a vazut fata hidoasa a antisemitismului, a afirmat Eliezer Ben Yehuda.

Herzl a fost trimis sa scrie despre renumita Afacere Dreyfus, in care un capitan francez de nationalitate evreiasca era acuzat pe nedrept ca spioneaza pentru nemti. Herzl a vazut cum Alfred Dreyfus fusese umilit in public intr-o scoala militara din Paris, luandu-i-se medaliile. Multimile strigau pe strazi: Moarte evreilor ! Oamenii erau maniosi, dar in loc sa strige: Jos cu Dreyfus !, sau Jos cu acest om !, acestia strigau: Jos cu evreii !

Atunci Theodor Herzl a avut parte de un moment de trezire. Herzl si-a dat seama ca singura solutie impotriva antisemitismului era ca evreii sa aiba propriul lor stat. O idee extraordinara! Dar ce faci ca sa se intample aceasta? Iata unde i-a fost de folos talentul sau scriitoricesc. El avea sa pregateasca drumul, a afirmat Eliezer Ben Yehuda.

Herzl s-a inchis in apartamentul lui si, timp de cinci zile, si-a scris ideile. Cand l-a vizitat un prieten, acesta a fost socat de infatisarea sa neingrijita si de ideile sale ciudate. L-a sfatuit sa iasa impreuna la plimbare. in timp ce se plimbau, l-a sfatuit sa mearga la un doctor, inainte de a fi nevoie sa fie dus la o casa de nebuni. Herzl nu l-a bagat in seama si, in urmatorul an, si-a publicat cea mai renumita lucrare: Statul evreiesc.

In cartea sa Statul evreiesc, Theodor Herzl viseaza si vorbeste despre aceasta noua natiune ca fiind o lumina pentru umanitate, o democratie model, a afirmat Gil Try, profesor.

Nu toti au fost incantati de ideile lui Herzl. Evreii religiosi credeau ca era o blasfemie sa reintemeiezi Israelul fara Mesia. Cu toate acestea, Herzl a lucrat din greu pentru a-si realiza viziunea.

Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 109 - ianuarie 2016 - ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri/stiri-despre-israel

Etichete: israel, istorie, herzl, sionism

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

sidebar pulsspiritual
sidebar MC
sidebar stiriro
sidebar stiridinisrael
sidebar aotv cinesuntem
sidebar facebook
sidebar revista
sidebar manaprofetica
sidebar crestinul societatea
sidebar creationism
sidebar proviata
sidebar intelegerea vremurilor
sidebar tvlive
sidebar programtv
sidebar receptie
sidebar mediacenter

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.